Wist je dat de meeste kant-en-klare dranken, verpakt in plastic of karton, minimum 85% water bevatten? Nammm daarentegen is een oplosbaar poeder op basis van knollen, namelijk tijgernoten of chufa, met een herbruikbare glazen fles. Voeg water toe en schud. Zo simpel is het! Het resultaat? Een heerlijk puur drankje, even smaakvol als kant-en-klare plantaardige dranken, maar dan zonder verspilling, zonder toevoegingen én zonder bewaarmiddelen.
Geen zinloos watertransport
Herbruikbare flessen
Geen toegevoegde suikers of bewaarmiddelen
Lactosevrij, glutenvrij en allergenenvrij
Prebiotisch
Rijk aan vitamine A, E, kalium en magnesium
Vegan
Nammm is gezond omdat het geen toegevoegde suikers bevat, allergenenvrij, lactosevrij, glutenvrij en prebiotisch is. De chufa knol is bovendien zeer rijk aan vitamines B en E. Daarnaast bevat chufa veel kalium en magnesium. Bomvol vitamines en mineralen dus….
Voor een goeie darmflora en bijgevolg een goede immuniteit, is het belangrijk om je darmen te voeden met (prebiotische) vezels. Per 100 gram bevat de chufa knol 35 gram vezels, dus het is een enorme rijke voedingsbron voor onze darmbacteriën.
Wanneer de bacteriën in je dikke darm zich voeden met deze vezels, produceren ze butyraten, boterzuur. Deze butyraten voeden de cellen van je darmen. Ze maken de darmen sterker, zorgen ervoor dat er meer voedingsstoffen opgenomen worden, en dat de pH optimaal is. Boterzuur beschikt ook over ontstekingsremmende eigenschappen.
Het ecologische aspect is belangrijk want we werken op basis van Reduce en Re-use, doen geen zinloos watertransport en gebruiken herbruikbare glazen flesjes.
Bij Nammm beperken we het transport en de verpakking tot een minimum. Kant-en-klare plantaardige dranken bevatten als voornaamste bestanddeel water (90%) en de rest is siroop of concentraat. Dit zorgt niet alleen voor extra volume, maar ook extra verpakking en handling. Bij Nammm maken we gebruik van papieren verpakking voor het poeder en herbruikbare glazen flessen.
Bij Nammm streven we naar een lange houdbaarheid zonder additieven, namelijk 30 maanden vanaf productiedatum. Bovendien kunnen de poeders op kamertemperatuur bewaard worden, wat uiteraard een enorme besparing van energie betekent.
Chufa is geen noot, geen zaad, geen peulvrucht, geen graan, maar eigenlijk een knol die groeit tussen de wortels van een grassoort (cypergras). Chufa wordt ook wel tijgernoot of aardamandel genoemd.
De tijgernoten zijn oer-oud: 2,4-1,4 miljoen jaar geleden leefden onze voorouders op tijgernoten. Dit wil zeggen dat ze ook “herkenbaar” zijn voor ons lichaam (paleo-lifestyle). Later werden ze gebruikt door Egyptenaren (5000 V.C.) om brood te maken met chufameel. Vanuit Egypte zijn de chufa’s vervolgens meegenomen door de Moren naar Spanje, waar ze geleidelijk aan verspreid werden en populair geworden zijn om ook in andere vormen te gebruiken: persen tot olie of tot het gekende “notendrankje”, horchata.
Gezondheidsvoordelen
Chufa’s zijn zeer rijk aan de vitamines B en E. Daarnaast bevatten ze veel kalium en magnesium.
Per 100 gram bevat deze knol 33 gram vezels, dus het is een goede voedingsbron voor onze darmbacteriën. Deze goeie vezels voor onze darmen, noemen we ook prebiotica.
Chufa en darmflora
Er zijn 2 soorten vezels: de “onfermenteerbare” vezels, die je vindt in groenten en fruit. Ze zorgen voor een goeie darmflora. Minder bekend zijn de “fermenteerbare vezels” die ook eindigen in je dikke darm en daar dienst doen als voeding voor je darmflora. Deze worden ook wel prebiotica genoemd.
Wanneer de bacteriën in je dikke darm zich voeden met deze vezels, produceren ze butyraten, boterzuur. Deze butyraten voeden de cellen van je darmen. Ze maken de darmen sterker, zorgen ervoor dat er meer voedingsstoffen opgenomen worden, en dat de pH optimaal is. Boterzuur beschikt ook over ontstekingsremmende eigenschappen.
Naast gefermenteerde voeding, is chufa ook zeer rijk aan deze gezondheidsbevorderende prebiotische vezels! Chufa’s zijn van nature ook nog eens helemaal glutenvrij én allergenenvrij aangezien deze niet tot de notenfamilie behoren, maar tot de knolgewassen.